čtvrtek 5. července 2012

Jak Skřítek ke kraťasům přišel


Potřebujeme asi 20 cm plátna,15 cm pleteniny, střih (vytáhnem z Burdy - to je profi,nebo obkreslíme oblíbené domácí kraťasy - to není profi,ale jde to), nůžky, špendlíky a jdeme na to.


Stříháme  2x přední i zadní díl vcelku ,boční šev můžem vynechat.Vodorovně střih rozdělíme asi na třetiny. Horní třetina je z pleteniny, dolní 2/3 z plátna.



Můžem využít zbytek trička, z kterého jsme si dělali šálu. Můžem "voživit" šikmým proužkem. Ten je dobré před našíváním nastehovat nebo přilepit - jinak z něho máte klikatého hada,který neozdobí.


Našijeme proužek (kdo chce), položíme horní a spodní díl lícem k sobě (pozor na přední a zadní, zadní je ten vyšší a vykrojenější,když to přehodíme, bude to prcka táhnout), sešijeme a šev začistíme a sežehlíme.

                                                                      RUB

                                                                             LÍC

Díly zase složíme lícem k sobě a sešijeme sedové švy ( pro úplné laiky - to je ten šev od pupíku dolů a ten přes prdýlku ). Začistíme.


                                                                     RUB

                                                                           LÍC

Složíme lícem k sobě vždycky přední a zadní díl nohavice a sešijeme krokový šev ( to je ten mezi nožičkama) no a zase začistíme.


                                                                       RUB
                                                                   LÍC

A už to má tvar kalhot - takže obnitkujeme horní okraj a okraje nohavic.Okraje nohavic zahneme 1 cm do rubu a prošijeme. Horní okraj zahneme 2 cm do rubu, radši přistehujeme a prošijeme. Nezapomeneme nechat malý otvor na navlečení gumy. Celé přežehlíme a v mém případě odevzdám sestře, ať si tu gumu navleče sama.


                                                                          RUB

                                                                    LÍC

                                                               HOTOVO


A z různých zbytků a starých triček jich  našijete "haba-kuk".




Žádné komentáře:

Okomentovat